новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Чим годують у шкільних їдальнях: 25% меню не відповідає нормам

Повідомляє rbc.ua 07.02.2020 09:25

Чим годують у шкільних їдальнях: 25% меню не відповідає нормам

Фото з мережі Інтернет

У школах України перевірили меню в їдальнях.

В Україні провели перевірки шкільних їдалень на предмет виконання норм натурального харчування дітей, і результати виявилися зовсім не радісні. Аналіз показав, що у 25% всіх меню виявлені порушення.

Як розповіли в Держпродспоживслужбі, дослідження проводилося в 2019-му, а всього фахівці проаналізували майже 8 тисяч щоденних меню-розкладів для харчування дітей у навчальних закладах.

За словами керівниці відомства Ольги Шевченко, недотримання перспективних меню в школах викликано, зокрема, обмеженим асортиментом продуктів харчування.

В раціоні недостатньо молока, вершкового масла, сметани, сиру, яєць, фруктів, соків, овочів, риби та м'яса.

Так, норми харчування з основних продуктів тваринного походження здійснюються лише на 40-60%.

Крім того, калорійність добового раціону найчастіше забезпечується за рахунок продуктів із високим вмістом вуглеводів (цукор, крупи, макаронні вироби, рослина олія). Порушується необхідне співвідношення в харчуванні дітей біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи).

 

Зазначається, що торік в закладах загальної середньої освіти норми харчування в середньому виконувалися тільки на 64-83%.

До речі, статистика показує, що протягом навчання у школі майже на 40% зростає кількість дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У зв'язку із цим уряд прийняв рішення направити в 2020 році 400 мільйонів гривень на обладнання харчоблоків у школах.


Опубліковано : 07.02.2020 09:25

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман